Öğretmenler müfettişlik sınavını geçemedi

Haber Giriş : 17 Mart 2006 06:08, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Eğitim Bakanlığı'nın 5 yıl aradan sonra ilk defa alacağı 498 ilköğretim müfettişi için açtığı sınava 4 bin 946 öğretmen girdi.

Bunlardan sadece 121'i sınavı kazanabildi. 100 üzerinden 70 puan alan öğretmenin başarılı sayıldığı sınavda, bunu yakalayabilen öğretmenlerin oranı yüzde 2,5'larda kaldı. Sonuçlar bakanlığı şaşırtırken, yaz aylarında boş kalacak kadro için yeni bir sınav yapılması planlanıyor. Öğretmenler, sınavın çok zor olduğunu ve mevzuattan çok genel kültür sorusu sorulduğunu savunurken, bakanlık öğretmenlerin sınava çalışmadan ve ?öylesine kendilerini denemek için geldiğini' düşünüyor. Bakanlık, bu görüşüne ?başvuran 6 bin 321 kişiden bin 375'inin sınava girmemesini' de dayanak gösteriyor.

Her soruya bir puanın verildiği, en yüksek 83, en düşük 28 puanın alındığı sınavın sonrasında kazanan adaylar 17-21 Nisan'da mülakata alınacak. İlköğretim Müfettiş Yardımcılığı Sınavı'nda ?okulöncesi, görme, işitme ve zihinsel engelliler, ilköğretim matematik ve matematik, fen bilgisi, İngilizce, resim-iş, müzik, beden, ev ekonomisi, iş ve teknik ile ticaret branşlarında hiçbir öğretmen başarılı olamadı. Rehberlik branşında 12, sınıf öğretmenliğinde 33, eğitim yönetimi teftişi ve planlaması alanında 29, Türkçe ve Türk dili edebiyatından 14, sosyal bilgilerden 32 ve din kültürü ve ahlak bilgisinden bir öğretmen 70'in üzerinde puan alarak sınavı kazandı. Öğretmenlerin çoğunluğu (2 bin 356 kişi) 50 ile 60 arasında puanda kalırken 34'ü 69 puan alarak kıl payı barajı geçemedi.

Sınavda 73 puan alarak ?ender başarılı' öğretmenlerden olan Hurşit Çanakçı, sınav sorularının normal olduğunu belirtirken, ?Sorular, mevzuat ağırlıklı değil, daha çok akademik başarıyı ölçecek nitelikteydi. Ben pek ders çalışmadım; ama halen yüksek lisans yapıyor olmamın faydası oldu.? diyor. Sınavda 49 puan alan Mustafa Murathan ise sınava pek önem vermediğini ve ders çalışma ihtiyacı hissetmediğini belirtiyor. ?Sınava öylesine girdim ve rastgele şıklar işaretledim.? diyen Murathan, sorulara tepkisini ise gizlemiyor: ?Ben okul müdürlüğü sınavında derece yapmış biriyim; ama bu sınavın sorularının müfettişlikle ilgisi yoktu. Teftiş ve mevzuat konularında ders çalışanlar da başarılı olamadı. Sorular daha çok ?Kim 500 milyar ister?? programındaki sorular gibiydi. Genel kültür soruları ağırlıktaydı. ?Dolmabahçe Sarayı hangi padişah zamanında yapılmıştır? Van Gölü'nün oluşmasına etki eden dağın adı nedir? şeklinde sorulardı.? Bakanlıkta halen 2 bin 980 ilköğretim müfettişi görev yapıyor.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber